Content-Length: 18811 About: Ujian Pencapaian Sekolah Rendah

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR, dulu Ujian Penilaian Sekolah Rendah) merupakan program pengujian untuk menilai pencapaian kognitif pelajar di akhir sekolah dasar di Malaysia dan diujikan kepada pelajar-pelajar di akhir Tahun keenam pendidikan dasar. Ujian ini diperkenalkan pada tahun 1987 untuk menggantikan Peperiksaan Penilaian Darjah Lima. Pada tahun 1995, format Matematika diubah dengan memperkenalkan soal subjektif. Pada tahun 2001, penilaian termasuk kerja sekolah berikutnya.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR, dulu Ujian Penilaian Sekolah Rendah) merupakan program pengujian untuk menilai pencapaian kognitif pelajar di akhir sekolah dasar di Malaysia dan diujikan kepada pelajar-pelajar di akhir Tahun keenam pendidikan dasar. Ujian ini diperkenalkan pada tahun 1987 untuk menggantikan Peperiksaan Penilaian Darjah Lima. Pada tahun 1995, format Matematika diubah dengan memperkenalkan soal subjektif. Pada tahun 2001, penilaian termasuk kerja sekolah berikutnya. Tujuannya adalah untuk menilai pencapaian pelajar sekolah rendah dalam kemahiran asas mereka di dalam Sains dan Matematik dan juga bagi mata pelajaran Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia. Ia berdasarkan Kurikulum Bersepadu Sekolah Rendah (KBSR).
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 880005 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6771266 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR, dulu Ujian Penilaian Sekolah Rendah) merupakan program pengujian untuk menilai pencapaian kognitif pelajar di akhir sekolah dasar di Malaysia dan diujikan kepada pelajar-pelajar di akhir Tahun keenam pendidikan dasar. Ujian ini diperkenalkan pada tahun 1987 untuk menggantikan Peperiksaan Penilaian Darjah Lima. Pada tahun 1995, format Matematika diubah dengan memperkenalkan soal subjektif. Pada tahun 2001, penilaian termasuk kerja sekolah berikutnya.
rdfs:label
  • Ujian Pencapaian Sekolah Rendah
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of