Content-Length: 16412 About: Sungai Kelang

Sungai Kelang merupakan sungai yang mengalir melalui Kuala Lumpur dan Selangor di Malaysia ke Selat Melaka. Panjangnya kira-kira 120 km dan mengalirkan kira-kira 1288 km persegi. Sungai Kelang mempunyai 11 cabang sungai utama. Karena sungai ini mengalir melalui Lembah Kelang yang padat dengan lebih dari empat juta penduduk, sungai ini sedikit tercemar. Pembangunan pesat telah menyempitkan sebagian sungai sehingga menyerupai parit besar.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Sungai Kelang merupakan sungai yang mengalir melalui Kuala Lumpur dan Selangor di Malaysia ke Selat Melaka. Panjangnya kira-kira 120 km dan mengalirkan kira-kira 1288 km persegi. Sungai Kelang mempunyai 11 cabang sungai utama. Karena sungai ini mengalir melalui Lembah Kelang yang padat dengan lebih dari empat juta penduduk, sungai ini sedikit tercemar. Pembangunan pesat telah menyempitkan sebagian sungai sehingga menyerupai parit besar. Ini sering mengakibatkan banjir bandang di Kuala Lumpur, terutama apabila hujan lebat.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 202381 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6723969 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Sungai Kelang merupakan sungai yang mengalir melalui Kuala Lumpur dan Selangor di Malaysia ke Selat Melaka. Panjangnya kira-kira 120 km dan mengalirkan kira-kira 1288 km persegi. Sungai Kelang mempunyai 11 cabang sungai utama. Karena sungai ini mengalir melalui Lembah Kelang yang padat dengan lebih dari empat juta penduduk, sungai ini sedikit tercemar. Pembangunan pesat telah menyempitkan sebagian sungai sehingga menyerupai parit besar.
rdfs:label
  • Sungai Kelang
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of