Content-Length: 17419 About: Saiful Rizal dari Brunei

Pada tahun 1533, naik takhta. Berusaha melanjutkan penyebaran Islam ke seluruh Pulau Brunei dan Kepulauan Filipina sehingga Brunei terkenal sebagai Pusat Perkembangan Islam. Sultan yang berperang dengan Kastila yang berpengkalan di Manila sehingga pada tahun 1578, Spanyol menyerang Brunei tetapi berhasil dikalahkan oleh Pangeran Bendahara Sakam bersama Orang Kaya Harimau Padang, 100 orang pejuang dan rakyat yang taat kepada Sultan gugur.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Pada tahun 1533, naik takhta. Berusaha melanjutkan penyebaran Islam ke seluruh Pulau Brunei dan Kepulauan Filipina sehingga Brunei terkenal sebagai Pusat Perkembangan Islam. Sultan yang berperang dengan Kastila yang berpengkalan di Manila sehingga pada tahun 1578, Spanyol menyerang Brunei tetapi berhasil dikalahkan oleh Pangeran Bendahara Sakam bersama Orang Kaya Harimau Padang, 100 orang pejuang dan rakyat yang taat kepada Sultan gugur. Pada tahun ini juga Masjid Jami' Brunei dibakar oleh Spanyol. Ketika Sultan berkuasa, Pangeran Bendahara Sakam merebut isteri dari putri Pangeran Seri Lela semasa bersanding, sehingga setelah peristiwa itu adat menikah dengan bertutup muka bagi perempuan ditetapkan. Wafat 1581.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 12479 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 3597788 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Pada tahun 1533, naik takhta. Berusaha melanjutkan penyebaran Islam ke seluruh Pulau Brunei dan Kepulauan Filipina sehingga Brunei terkenal sebagai Pusat Perkembangan Islam. Sultan yang berperang dengan Kastila yang berpengkalan di Manila sehingga pada tahun 1578, Spanyol menyerang Brunei tetapi berhasil dikalahkan oleh Pangeran Bendahara Sakam bersama Orang Kaya Harimau Padang, 100 orang pejuang dan rakyat yang taat kepada Sultan gugur.
rdfs:label
  • Saiful Rizal dari Brunei
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of