Content-Length: 22145 About: Petaling

Petaling merupakan satu daerah yang termaju di Negeri Selangor. Terletak di antara daerah Klang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Daerah Petaling dibagi menjadi 3 daerah perkotaan, masing-masing ialah Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Perbandaran Subang Jaya, dan Majlis Perbandaran Petaling Jaya. Antara tempat-tempat yang utama dalam daerah Petaling adalah, Shah Alam (ibu kota), Puchong, Serdang (Sri Kembangan), Subang Jaya, Damansara, Petaling Jaya dan Sungai Buloh.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Petaling merupakan satu daerah yang termaju di Negeri Selangor. Terletak di antara daerah Klang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Daerah Petaling dibagi menjadi 3 daerah perkotaan, masing-masing ialah Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Perbandaran Subang Jaya, dan Majlis Perbandaran Petaling Jaya. Antara tempat-tempat yang utama dalam daerah Petaling adalah, Shah Alam (ibu kota), Puchong, Serdang (Sri Kembangan), Subang Jaya, Damansara, Petaling Jaya dan Sungai Buloh. Antara Institusi Pengajian Tinggi yang terdapat di daerah Petaling ialah Universitas Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM, kampus Petaling Jaya), Universitas Tunku Abdul Rahman (UTAR, kampus Petaling), Universitas Putra Malaysia (UPM, Serdang), Universitas Teknologi Mara (UiTM, Shah Alam). Daerah ini juga mempunyai sebuah lapangan terbang umum, yaitu Bandara Sultan Abdul Aziz Shah.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 22830 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6630089 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Petaling merupakan satu daerah yang termaju di Negeri Selangor. Terletak di antara daerah Klang dan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur. Daerah Petaling dibagi menjadi 3 daerah perkotaan, masing-masing ialah Majlis Bandaraya Shah Alam, Majlis Perbandaran Subang Jaya, dan Majlis Perbandaran Petaling Jaya. Antara tempat-tempat yang utama dalam daerah Petaling adalah, Shah Alam (ibu kota), Puchong, Serdang (Sri Kembangan), Subang Jaya, Damansara, Petaling Jaya dan Sungai Buloh.
rdfs:label
  • Petaling
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:locationCity of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is dbpprop-id:city of
is foaf:primaryTopic of