Content-Length: 27479 About: Muixeranga

Muixeranga adalah nama kolektif yang diberikan kepada persembahan purba tarian jalanan dan istana(kastil) manusia, berasal daripada Valencia, yang masih dikekalkan dalam bandar Algemesí, 30 km barat daya daripada Valencia. Muixeranga mempunyai lebih daripada satu kesenian, tarian, dan akrobatik.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Muixeranga adalah nama kolektif yang diberikan kepada persembahan purba tarian jalanan dan istana(kastil) manusia, berasal daripada Valencia, yang masih dikekalkan dalam bandar Algemesí, 30 km barat daya daripada Valencia. Muixeranga mempunyai lebih daripada satu kesenian, tarian, dan akrobatik. Hal ini, bahawa himpunan koreografi-koreografi kuno manusia yang pengilustrasian pelbagai dan bentuk-bentuk keplastikan yang terbesar, yang diadakan semasa festival bandar Algemesí pada, dalam penghormatan kepada Virgin of Health (Kesihatan yang murni) (Mare de Déu de la Salut). Muixeranga serupa seperti casteller moden dalam pelbagai perspektif, kemudiannya tersebar meluas di Catalonia. Kedua-dua tradisi ini berasal daripada sumber yang sama, Moixiganga, yang juga dijumpai di Semenanjung Iberia. Muixeranga berbeza dari casteller terutamanya bahawa Muixeranga ini lebih kepada berlatar belakang keagamaan, diikuti dengan tarian, dan tidak mementingkan ketinggian menara-menara manusia, mencari nilai plastik, latar kiasan(figurative scene).
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 359450 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6639884 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dbpprop-id:description
  • Dipersembahkan oleh Xavier Richart
dbpprop-id:filename
  • Xavi_Richart_-_Muixeranga_.ogg
dbpprop-id:format
dbpprop-id:title
  • lagu Muixeranga
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Muixeranga adalah nama kolektif yang diberikan kepada persembahan purba tarian jalanan dan istana(kastil) manusia, berasal daripada Valencia, yang masih dikekalkan dalam bandar Algemesí, 30 km barat daya daripada Valencia. Muixeranga mempunyai lebih daripada satu kesenian, tarian, dan akrobatik.
rdfs:label
  • Muixeranga
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is foaf:primaryTopic of