Content-Length: 18867 About: Muhammad Hassan dari Brunei

Pada tahun 1582, naik takhta. Sultan Brunei yang termashyur gagah perkasa, mempunyai kebesaran sama seperti Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam, Aceh. Selalu waspada dan berjaga-jaga menghadapi tipu muslihat dan serangan musuh. Mempunyai 40 pahlawan yang tidak mempan senjata. Semasa berkuasa bergelar Pangeran Di-Gadong dan Pangeran Pemancha. Giat menjalankan dakwah Islam di Kepulauan Filipina. Perwakilan Sultan ke luar negeri diubah tarafnya menjadi Duta. Berusaha membukukan Kanun Brunei.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Pada tahun 1582, naik takhta. Sultan Brunei yang termashyur gagah perkasa, mempunyai kebesaran sama seperti Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam, Aceh. Selalu waspada dan berjaga-jaga menghadapi tipu muslihat dan serangan musuh. Mempunyai 40 pahlawan yang tidak mempan senjata. Semasa berkuasa bergelar Pangeran Di-Gadong dan Pangeran Pemancha. Giat menjalankan dakwah Islam di Kepulauan Filipina. Perwakilan Sultan ke luar negeri diubah tarafnya menjadi Duta. Berusaha membukukan Kanun Brunei. Istana baginda dikelilingi kota empat persegi, dipasang dengan meriam-meriam. Memerintahkan Pehin Orang Kaya Di-Gadong Seri Lela melanggar Milau. Wafat 1598. Terkenal dengan nama Marhum di Tanjung.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 12482 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 3597786 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Pada tahun 1582, naik takhta. Sultan Brunei yang termashyur gagah perkasa, mempunyai kebesaran sama seperti Sultan Iskandar Muda Mahkota Alam, Aceh. Selalu waspada dan berjaga-jaga menghadapi tipu muslihat dan serangan musuh. Mempunyai 40 pahlawan yang tidak mempan senjata. Semasa berkuasa bergelar Pangeran Di-Gadong dan Pangeran Pemancha. Giat menjalankan dakwah Islam di Kepulauan Filipina. Perwakilan Sultan ke luar negeri diubah tarafnya menjadi Duta. Berusaha membukukan Kanun Brunei.
rdfs:label
  • Muhammad Hassan dari Brunei
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of