Content-Length: 20976 About: Muhammad Amrullah

Syeikh Muhammad Amrullah Tuanku Abdullah Saleh atau yang dikenal dengan Tuan Kisa-i, merupakan ulama besar asal Minangkabau yang melahirkan dua orang tokoh besar di dunia Melayu. Yang seorang ialah anak beliau sendiri, Abdul Karim Amrullah, dan yang seorang lagi ialah cucu beliau, Hamka. Kakeknya ialah Tuanku Nan Tuo, salah seorang penggerak utama Kaum Paderi di Sumatera Barat. Muhammad Amrullah salah seorang pengikut Tarekat Naqsyabandiyah.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Syeikh Muhammad Amrullah Tuanku Abdullah Saleh atau yang dikenal dengan Tuan Kisa-i, merupakan ulama besar asal Minangkabau yang melahirkan dua orang tokoh besar di dunia Melayu. Yang seorang ialah anak beliau sendiri, Abdul Karim Amrullah, dan yang seorang lagi ialah cucu beliau, Hamka. Kakeknya ialah Tuanku Nan Tuo, salah seorang penggerak utama Kaum Paderi di Sumatera Barat. Muhammad Amrullah salah seorang pengikut Tarekat Naqsyabandiyah. Pemahaman Islam Amrullah, sama dengan orang-orang yang disebut dengan "Kaum Tua", walau pada zaman beliau istilah "Kaum Tua" dan "Kaum Muda" belum tersebar luas. Anak beliau, Syeikh Haji Abdul Karim Amrullah, adalah seorang pelopor dan termasuk tokoh besar dalam perjuangan "Kaum Muda". Syeikh Haji Abdul Karim Amrullah menolak amalan Tarekat Naqsyabandiyah, sekaligus menolak ikatan ‘taqlid’, tetapi lebih cenderung kepada pemikiran Muhammad Abduh. Syeikh Muhammad Amrullah mengalami delapan kali perkawinan, dan jumlah semua anak beliau ialah 46 orang.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 69411 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6639531 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Syeikh Muhammad Amrullah Tuanku Abdullah Saleh atau yang dikenal dengan Tuan Kisa-i, merupakan ulama besar asal Minangkabau yang melahirkan dua orang tokoh besar di dunia Melayu. Yang seorang ialah anak beliau sendiri, Abdul Karim Amrullah, dan yang seorang lagi ialah cucu beliau, Hamka. Kakeknya ialah Tuanku Nan Tuo, salah seorang penggerak utama Kaum Paderi di Sumatera Barat. Muhammad Amrullah salah seorang pengikut Tarekat Naqsyabandiyah.
rdfs:label
  • Muhammad Amrullah
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of