Content-Length: 22747 About: Khalkogen

Khalkogen adalah unsur kimia golongan 16 atau VIA dari tabel periodik . Golongan ini juga dikenal sebagai golongan oksigen. Golongan ini terdiri dari unsur oksigen (O), belerang (S), selenium (Se), telurium (Te), elemen radioaktif polonium (Po), dan unsur sintetis livermorium (Lv). Sebagai mana kumpulan unsur lain, unsur-unsur dalam kumpulan ini juga menunjukkan corak dalam konfigurasi elektronnya, terutamanya petala paling luar, dan seterusnya sifat kimia mereka.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Khalkogen adalah unsur kimia golongan 16 atau VIA dari tabel periodik . Golongan ini juga dikenal sebagai golongan oksigen. Golongan ini terdiri dari unsur oksigen (O), belerang (S), selenium (Se), telurium (Te), elemen radioaktif polonium (Po), dan unsur sintetis livermorium (Lv). Sebagai mana kumpulan unsur lain, unsur-unsur dalam kumpulan ini juga menunjukkan corak dalam konfigurasi elektronnya, terutamanya petala paling luar, dan seterusnya sifat kimia mereka. Sebatian kalkogen yang lebih berat secara umumnya dikenali sebagai kalkogenida. Oksida tidak dikategorikan sebagai kalkogenida melainkan jika ia bersebati dengan kalkogen berat yang lain. . Nama kalkogen secara amnya berasal daripada bahasa Greek yang bermaksud “pembentuk bijih” (chalcos bererti bijih dan -gen bererti pembentukan). Oksigen dan sulfur adalah unsur bukan logam, manakala polonium, selenium dan telurium merupakan semikonduktor separa logam (bermaksud sifat elektriknya di antara logam dan penebat). Namun, telurium dan selenium sering dianggap sebagai logam apabila dalam keadaan asas. Kalkogen biasanya merupakan mineral seperti pirit (FeS2) yang merupakan bijih besi. Nombor pengoksidaan kalkogen secara umumnya -2 dalam kalkogenida tetapi nilai lain seperti -1 dalam pirit juga boleh diperolehi. Nombor pengoksidaan tertingginya pula ialah +6.
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 976509 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6720694 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Khalkogen adalah unsur kimia golongan 16 atau VIA dari tabel periodik . Golongan ini juga dikenal sebagai golongan oksigen. Golongan ini terdiri dari unsur oksigen (O), belerang (S), selenium (Se), telurium (Te), elemen radioaktif polonium (Po), dan unsur sintetis livermorium (Lv). Sebagai mana kumpulan unsur lain, unsur-unsur dalam kumpulan ini juga menunjukkan corak dalam konfigurasi elektronnya, terutamanya petala paling luar, dan seterusnya sifat kimia mereka.
rdfs:label
  • Khalkogen
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of