Content-Length: 29342 About: Johan Hendrik Caspar Kern

Johan Hendrik Caspar Kern yang juga biasa ditulis sebagai H. Kern atau Hendrik Kern, ialah seorang orientalis dan ahli bahasa Sanskerta berkebangsaan Belanda. Ia adalah profesor di Benares, dan di Leiden antara tahun 1865–1903. Kern ialah seorang ahli terkenal dalam filologi India, Melayu, dan Polinesia.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Johan Hendrik Caspar Kern yang juga biasa ditulis sebagai H. Kern atau Hendrik Kern, ialah seorang orientalis dan ahli bahasa Sanskerta berkebangsaan Belanda. Ia adalah profesor di Benares, dan di Leiden antara tahun 1865–1903. Kern ialah seorang ahli terkenal dalam filologi India, Melayu, dan Polinesia. Ia juga mengurusi masalah arkeologis yang berhubungan dengan sejarah Buddha dan juga sejarah agama Buddha dalam karyanya yang berjudul Geschiedenis van het buddhisme in Indië dan Manual of Buddhism. Verspreide geschriften karyanya terbit dalam 15 jilid.
dbpedia-owl:thumbnail
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 358160 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6756067 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Johan Hendrik Caspar Kern yang juga biasa ditulis sebagai H. Kern atau Hendrik Kern, ialah seorang orientalis dan ahli bahasa Sanskerta berkebangsaan Belanda. Ia adalah profesor di Benares, dan di Leiden antara tahun 1865–1903. Kern ialah seorang ahli terkenal dalam filologi India, Melayu, dan Polinesia.
rdfs:label
  • Johan Hendrik Caspar Kern
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:depiction
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of