Content-Length: 16274 About: Husein Kedah al-Banjari

Syeikh Husein Kedah bin Muhammad Nashir atau Syeikh Husein Kedah al-Banjari adalah ulama besar dan mantan mufti Kedah. Syeikh Husein yang lahir di Titi Gajah, Alor Setar, Kedah (20 Jumadil Awwal 1280 H - 18 Dzulkaidah 1354 H) merupakan ulama besar yang sangat gigih dalam perjuangan menggunakan kalam (perkataan) dan qalam (pena / penulisan) demi penyebaran ilmu pengetahuan Islam. Ketekunan mengajar dan menulis ulama besar berbangsa Banjar dari Kedah yang sangat dikasihi oleh umat Islam.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Syeikh Husein Kedah bin Muhammad Nashir atau Syeikh Husein Kedah al-Banjari adalah ulama besar dan mantan mufti Kedah. Syeikh Husein yang lahir di Titi Gajah, Alor Setar, Kedah (20 Jumadil Awwal 1280 H - 18 Dzulkaidah 1354 H) merupakan ulama besar yang sangat gigih dalam perjuangan menggunakan kalam (perkataan) dan qalam (pena / penulisan) demi penyebaran ilmu pengetahuan Islam. Ketekunan mengajar dan menulis ulama besar berbangsa Banjar dari Kedah yang sangat dikasihi oleh umat Islam. Selain itu beliau telah mewakafkan tanah miliknya di beberapa tempat beliau membangun pondok pengajian, masjid, pekuburan Muslim dan lain-lain. Di antaranya yang dapat disaksikan sekarang adalah Sekolah Agama di Padang Lumat Kedah, Sekolah Agama di Pokok Sena, Seberang Perai dan lain-lain.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 592317 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6678056 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Syeikh Husein Kedah bin Muhammad Nashir atau Syeikh Husein Kedah al-Banjari adalah ulama besar dan mantan mufti Kedah. Syeikh Husein yang lahir di Titi Gajah, Alor Setar, Kedah (20 Jumadil Awwal 1280 H - 18 Dzulkaidah 1354 H) merupakan ulama besar yang sangat gigih dalam perjuangan menggunakan kalam (perkataan) dan qalam (pena / penulisan) demi penyebaran ilmu pengetahuan Islam. Ketekunan mengajar dan menulis ulama besar berbangsa Banjar dari Kedah yang sangat dikasihi oleh umat Islam.
rdfs:label
  • Husein Kedah al-Banjari
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of