Content-Length: 19815 About: Awang Sariyan

Dr. Awang Sariyan adalah seorang ahli bahasa Malaysia yang terkenal dan yang telah banyak menulis rencana bimbingan bahasa Malaysia untuk pelajar, serta membuat puluhan buku panduan bahasa, buku ilmiah, buku umum, dan kamus. Dalam seminar bahasanya, ia sering membentangkan kertas kerja dan hasil penyelidikannya. Sejak tahun 1992, Dr. Awang telah dilantik menjadi Perunding Seberang Laut Kementerian Pendidikan Singapura.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Dr. Awang Sariyan adalah seorang ahli bahasa Malaysia yang terkenal dan yang telah banyak menulis rencana bimbingan bahasa Malaysia untuk pelajar, serta membuat puluhan buku panduan bahasa, buku ilmiah, buku umum, dan kamus. Dalam seminar bahasanya, ia sering membentangkan kertas kerja dan hasil penyelidikannya. Sejak tahun 1992, Dr. Awang telah dilantik menjadi Perunding Seberang Laut Kementerian Pendidikan Singapura. Kini ia memegang jabatan sebagai Profesor di Jabatan Bahasa Melayu, Akademi Pengajian Melayu Universiti Malaya. Sebelumnya ia ialah Profesor Linguistik dan Perancangan Bahasa di Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Universiti Putra Malaysia (2004-2006) dan Pengarah Jabatan Bahasa Dewan Bahasa dan Pustaka (1999-2004).
dbpedia-owl:wikiPageExternalLink
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 395032 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6610648 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Dr. Awang Sariyan adalah seorang ahli bahasa Malaysia yang terkenal dan yang telah banyak menulis rencana bimbingan bahasa Malaysia untuk pelajar, serta membuat puluhan buku panduan bahasa, buku ilmiah, buku umum, dan kamus. Dalam seminar bahasanya, ia sering membentangkan kertas kerja dan hasil penyelidikannya. Sejak tahun 1992, Dr. Awang telah dilantik menjadi Perunding Seberang Laut Kementerian Pendidikan Singapura.
rdfs:label
  • Awang Sariyan
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of