Content-Length: 18698 About: Abdul Kahar dari Brunei

Abdul Kahar adalah salah satu Sultan Brunei yang pernah ada dan terkenal dengan nama Terkenal Marhum Keramat. Meskipun berusia lanjut ia sangat dihormati serta disegani dan juga dianggap berkaromah (berkeramat). Pada tahun 1521, semasa menjadi Pemangku Sultan, dikunjungi oleh rombongan Ferdinand Magellan dan Antonio Pigafetta. Pada tahun 1526 dan 1530, datang pula seorang Portugis bernama George de Menezees datang ke Brunei mengunjunginya. Pada tahun 1524 ia naik takhta.

PropertyValue
dbpedia-owl:abstract
  • Abdul Kahar adalah salah satu Sultan Brunei yang pernah ada dan terkenal dengan nama Terkenal Marhum Keramat. Meskipun berusia lanjut ia sangat dihormati serta disegani dan juga dianggap berkaromah (berkeramat). Pada tahun 1521, semasa menjadi Pemangku Sultan, dikunjungi oleh rombongan Ferdinand Magellan dan Antonio Pigafetta. Pada tahun 1526 dan 1530, datang pula seorang Portugis bernama George de Menezees datang ke Brunei mengunjunginya. Pada tahun 1524 ia naik takhta. Pada masanya Ulama-ulama Islam ramai mendatangi ke Brunei dan meluaskan dakwah Islam ke seluruh pulau Brunei dan Kepulauan Filipina. Ia juga Mengeluarkan mata uang pitis. Pada tahun 1530, ia turun takhta dan bergelar Paduka Seri Begawan Sultan Abdul Kahar. Ia Wafat pad atahun1578.
dbpedia-owl:wikiPageID
  • 12475 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageRevisionID
  • 6599853 (xsd:integer)
dbpedia-owl:wikiPageWikiLink
dcterms:subject
rdfs:comment
  • Abdul Kahar adalah salah satu Sultan Brunei yang pernah ada dan terkenal dengan nama Terkenal Marhum Keramat. Meskipun berusia lanjut ia sangat dihormati serta disegani dan juga dianggap berkaromah (berkeramat). Pada tahun 1521, semasa menjadi Pemangku Sultan, dikunjungi oleh rombongan Ferdinand Magellan dan Antonio Pigafetta. Pada tahun 1526 dan 1530, datang pula seorang Portugis bernama George de Menezees datang ke Brunei mengunjunginya. Pada tahun 1524 ia naik takhta.
rdfs:label
  • Abdul Kahar dari Brunei
http://www.w3.org/ns/prov#wasDerivedFrom
foaf:isPrimaryTopicOf
is dbpedia-owl:wikiPageRedirects of
is dbpedia-owl:wikiPageWikiLink of
is foaf:primaryTopic of